Júl 212019
 

Kilátásban gazdag , változatos gyalogtúrában volt részünk július 21-én vasárnap . Útvonal : Esztergom vasútállomás -Solymár -Gercse – Guckler ösvény- Hármashatárhegy Guckler kilátó –
Bécsi út /Vörösvári út.
Virágos nyeregben jóízüen ebédeltünk, hozott elemózsiából. Tábla jelezte az óriás vadkörtefa meglétét, amit Csukás István vackornak említett műveiben, Ő maga gyakran időzött a Virágos réten a vadkörtefa árnyékában. A Budai hegység az egyik legjellegzetesebb hegycsoport. Innen rálátni szinte az egész városra. Viszonylag kényelmes tempóban jártuk végig, jól jelzett turista útvonalakon a terepet.

Guckler Károly Budapest főerdésze, erdőmestere volt a 19.sz végétől, nevét az ösvény és a 495 m magas kilátó őrzi.

Miért lehetünk büszkék Guckler Károlyra?
(A fénykép a http://budapestcity.org engedélyével került a honlapunkra.)

Gucklerre nagy hatással volt az Országos Erdészeti Egyesület 1885. évi közgyűlése, ahol Havas Sándor nyugalmazott államtitkár, a Fővárosi Erdészeti Bizottság elnöke éles szavakkal bírálta azokat az intézkedéseket, melyek már az erdők fennmaradását is veszélyeztették: „Néhány évre rá, hogy a főváros megalakulása végbe ment, és az új hatóság a közigazgatás és közgazdaság minden ágainak rendezéséhez látott, gondjai alá vette az erdészetet is, mely addig Buda főváros kezelése alatt állott.

A főváros tanácsa sajnálattal vette észre, hogy az addig folyamatban volt gazdálkodás mellett a főváros erdőségei évről-évre pusztulnak, és hogy a kihasználás azon módja, mely az annak idején foganatba vett üzemterv szerint meg volt állapítva, tovább nem folytatható anélkül, hogy néhány évtized múlva a még itt-ott meglévő és erdőnek nevezhető állatok a hegyekről el ne tűnjenek, és ezek helyein eltörpült cserjék és kietlen kopárok ne támadjanak.”

A szakember borúlátása teljesen jogosnak tűnt, hiszen már egy tíz évvel korábbi felmérés szerint is a „kopárok területe” megközelítette a 400 katasztrális holdat, és ez évről évre nagyobb lett. A legszembetűnőbb a Hármashatár-hegy fáinak pusztulása volt. Bár „Paulovics László polgármester korában, és az ő intézkedése folytán lett a pozsonyi, a kecske- és hárshegy egyes lejtőin kapa után tölgymakk elvetve, de ennek nyoma csak igen kevés helyen maradt meg, legnagyobb része elpusztult, a felügyelő személyzet hanyagsága és némely magánosok erőszakoskodása folytán, kik a fű közt fölsarjadzott csemetéket birkáikkal legeltették le.”
Guckler Károly érdemei vitathatatlanok a Hármashatár-hegy kopárjainak fásításában: bécsi mintára – kevésbé kényes – fekete fenyveseket telepített oda. 1914-ben versenyerdősítés során 5342 katasztrális holdon ültettek erdőket a főváros területén.

Köszönet Haraszti Zsuzsánaka gondosan megtervezett, és kivitelezett vezetésért, valamint a két segítőnek, Péternek, és Barninak.

Sorry, the comment form is closed at this time.