jún 162019
 

Úgy látszik a nagy meleg elriasztotta társainkat a túrázástól, mert csak hárman indultunk Szentlászlóra. Már a buszom megegyeztünk, hogy kímélve magunkat, az eredeti tervtől eltérve, inkább a hűvös Apátkúti völgyön jövünk haza.
Szentlászlón mindig szívesen látott vendégek vagyunk a Rayman házaspár, Kati és Tamás házában. Frissítővel, kávéval, finom süteményekkel vártak minket. Jól esett a beszélgetés a ház előtti mocsári tölgyek alatt. Azért megnéztük Tamás gyűjteményét is. Jó, hogy vannak ilyen emberek, akik összegyűjtik és megbecsülik a múlt emlékeit. Már dél is elmúlt mikor útnak indultunk. Igen tűzött a nap, ezért igyekeztünk az árnyas fák alá a patakvölgybe. Piros “sasszeme” talált gombát is. Lassú tempóban, beszélgetve leértünk a Kaán forráshoz*. Itt felfrissülve nekivágtunk a már nem olyan kellemes útnak. (Nagy forgalom, napsütés, betonút.) Szerencsére a busz indulásáig még volt időnk fagyizásra is.


Kaán Károly 1867-ben született. Akadémikus volt. Neve fémjelzi a hazai erdőgazdálkodás újraszervezését és az Alföld fásítási programját.
Nagy érdeme volt, hogy amikor a gyalázatos Trianoni békediktátummal elrabolták az ország erdeinek 84 %-át, akkor Ő volt az, aki az országot megmentette a faínségtől.
Esztergomban utcát, a Visegrádi hegységben forrást, a Budai hegységben kilátót, a Szentgyögy-hegyen kulcsos turistaházat neveztek el róla. Emlékét őrzi a Kaán emlékverseny is.
A Budapest XII. kerületi Szilágy Erzsébet fasor 10. szám alatt emléktáblát is elhelyeztek emlékére.
Tiszteletét őrzi a róla elnevezett emlékérem évente kerül átadásra azoknak, akik sokat tesznek a hazai erdőgazdaságért.
A mai modern természevédelmi szemlélet alapjait teremtette meg az országban. Munkásságának köszönhető, a természetvédelmi törvény, és hogy a kármegelőző állami kisajátításokkal olyan területeket védett meg, ahol különleges növényvilág és ma is védett területek vannak.
72 éves korában halt meg, és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.
Legyünk büszkék rá!

Sorry, the comment form is closed at this time.