feb 092020
 

2019 november elején Budapestre érkezett a világon, kategóriájában első helyen emlegetett régészeti rekonstrukciós kiállítás, a Tutanhamon – Rejtélye és Kincsei. Ezt látogattuk meg 10 fővel.

Pár gondolat Tutanhamon fáraóról: Tutanhamon (másik elterjedt írásmód szerint Tutankhamon, uralkodói nevén Nebheperuré; i. e. 1342 körül – i. e. 1324) az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója, egyes feltételezések szerint Ehnaton fia. Mivel fiatalon került trónra, helyette más nagy hatalmú személyek, mint Ay és Horemheb irányították az országot. Uralma alatt kezdődött Egyiptom Amarna-reform utáni restaurációja.

Történelmi szempontból mérsékelten fontos uralkodó volt. Hírneve nagyrészt annak köszönhető, hogy sírja, a Királyok völgye 62, amit 1922-ben tártak fel Howard Carter vezetésével, az egyetlen teljes épségben megmaradt fáraósír. Múmiája most is ott található, kincsei az Egyiptomi Régiségek Múzeumába kerültek Kairóba. Aranymaszkja, valamint kincsei közül jó néhány világszerte ismert műtárgy és az ókori egyiptomi mesterek rendkívüli tudományát bizonyítják.

A kiállítás alatt nem csak a kiállított tárgyak, leletek aláírt szövegeit olvashattuk, hanem kaptunk egyenként lejátszó készüléket valamint lehetett kérni csoportos vezetést is. Fényképezésre is volt lehetőség. (bár elég sötét volt a termekben). A gyerekeknek játékos ismereteket adtak át. Szóval érdekes, nem mindennapi kiállítást láthattunk. Betekintést kaphattunk egy elmúlt világ gazdagságába, az akkor élt emberek felfogásába, értékrendjébe, hiedelmeibe. Értékes ismeretekkel gyarapodva távoztunk a kiállításról.


Sorry, the comment form is closed at this time.