ápr 082013
 

Élménybeszámoló
az MTE Esztergomi Osztályának
medvehagyma túrájáról
2012.04.07.
Kicsit borús időben, reggel 8-kor találkoztunk túrázást kedvelő társainkkal Esztergomban.
Jó hangulatban, összesen 22-en indultunk autókkal Héregre, majd gyalogosan folytattuk utunkat.
Az erdőt teljesen alvó állapotban találtuk, tavaszi rügyeknek nyoma sem volt a fákon.
Az április sem hozta meg sajnos a tavaszt, ahogy a fenti kép is mutatja.
Első pihenőnket a Király-kútnál tartottuk, vékony sugárban csordogált a forrás.

IMG_0084

Nagyításhoz kattints a képre!

A túra útvonalon kétszer is kereszteztünk kerítést, ahol szükségünk volt létramászó képességünkre is:-)

IMG_0086

Kajmát-tetőre felérve már a nap is kisütött. Pusztamarótra folytattuk tovább utunkat.
“Pusztamarót Magyarország kiemelkedő, mégis alig ismert emlékhelye, történelmünk egyik legtragikusabb eseményének helyszíne, ahol a mohácsi csatavesztés után a legnagyobb ellenállásra és a legkegyetlenebb leszámolásra került sor a menekülő magyarok és az országot pusztító törökök között.”
Itt tartottuk a déli pihenőt és ebédeltünk. Mindenki mendvehagymával fogyasztotta el kenyerét. Kellemes csípős ízére jólesett az innivaló.
Az emlékhelynél kört formáltunk és elénekeltük ősi himnuszunkat, Boldogasszony anyánkat, megköszönve a természet csodáit mely az emberiség egészségét, boldogságát szolgálja.
Visszafelé úton megálltunk és egy napos domboldalon otthoni fogyasztásra is szedtünk medvehagymát. Szinte “medvehagyma” szőnyeg fogadott bennünket.

IMG_0088

A nap végeztével megállapítottuk, hogy Ismét jókor voltunk jó helyen, hiszen a medvehagyma nedvei, energiái még teljesen a levélben vannak, nem indult meg a bimbozása. Most a legegészségesebb fogyasztani.
Azzal a tudattal indultunk 17 órakor hazafelé, hogy ragyogó időben, kellemes társasággal töltött napot hagyunk magunk után, biztosítva a tavaszi méregtelenítéshez szükséges gyógynövény forrást is:-)

Készítette: Muraközyné Erzsi

Amit a medvehagymáról tudni kell!…
A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. TUDTAD? Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg. Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re nő meg. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől aszagtói kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.
A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel.

Medvehagyma recept egy újságból:

Medvehagymás pite:

Tészta:

15 dkg liszt
4 ek reszelt trappista sajt
10 dkg vaj

Töltelék:
3 dl tejszín
10 dkg reszelt trappista sajt
3 egész tojás
egy csokor medvehagyma felaprítva
ső, fehér bors, szerecsendió
10 dkg márványsajt a tetejére

A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, sajttal összegyúrjuk. Ha nagyon nem akarna összeállni, pici vajat adjunk még hozzá. Benyomkodjuk egy 24 cm-es kerek tortaformába úgy hogy a peremére is jusson. Villával megszurkáljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük. Közben a töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük, rákenjük a tésztára, majd a márványsajtot a tetejére morzsoljuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Sorry, the comment form is closed at this time.