jún 052019
 

Túrázzunk a Magas-Tátrába!

Egy mikrobusznyi túrázó elindult június 1-én reggel Esztergomból meghódítani az Ótátrafüredi hegyvidéket és a Magas Tátra bérceit.
Célunk: Egenhoffer Terézre és a Téry Ödönre emlékezni a Téry Ödön nevét ma is őrző, egyedülálló menedékházban, az Öt-tó katlanában , a Magas-Tátrában. Valamint a magunkkal vitt megemlékező kép elhelyezése a menedékházban.
Útvonalunk: Kistompa – Zolyom – Besztercebánya – Donovaly – Farkasd – Rózsahegy – Ótátrafüred.
Odafelé útközben megnéztünk egy mesebeli falucskát, amely a liptói hegyek közt a Felvidék leglátványosabb hagyományos építkezésű faluja Vlkolínec (Farkasd).

Útvonal a tátrában


A menedékház megközelítését, ahol 3 éjszakát töltöttünk, Ótátrafüredről indítottuk (1000m-re a tengerszint felett). Tarajkára az érdekesség kedvéért sajátos siklóvonattal jutottunk fel, onnan már a Zamkovszky-menedékházig kényelmes, jól kiépített gyalogúton mentünk.(Utunkat vízesések szegélyezték és énekes madarak követték.) Tovább pedig a köves, helyenként havas, meredek úton érkeztünk meg a Téry-menedékházhoz. A turista forgalom az út teljes szakaszán jelentős volt.
Ez a helyszín nem csak a Poprádi-medencére, de a Magas-Tátra csúcsaira is kitűnő kilátást biztosít.
A 2015 méterre való feljutás komoly kihívást jelentett mindegyikünk számára. (13 évestől a 72 évesig bezárólag). A kedvező időjárás, a segítőkész közösség mindenkit felsegített a célig. A menedékház a csodás, varázslatos környezete miatt, az egyszerű puritánsága mellett, kellemes helyünkké vált. Amit a benne dolgozó személyzet príma főztje és a gyors, kedves kiszolgálás még tovább emelt. A reggeli frissítő mosakodást a jeges tengerszemből kifolyó kristálytiszta vízből vettük. A nap tiszta sugarai melegen simogatták és barnították arcunkat. A napot a menedékház környékét bebarangolva, kedves párokkal, emberekkel beszélgetve töltöttük. Megfelelő pontokon a hely tisztítása után SZERt ültünk, énekeltünk. A három nap és éjszaka hamar elillant. Az utolsó napon elhelyeztük a hozott képet a falon, Téry Ödön mellé. Ebben a menedékház személyzete szívesen segédkezett. A hazautunk a hátizsákjaink súlycsökkenésével arányosan könnyebb volt. Hála a Teremtőnek épségben leért mindegyikünk.

A visszaúton, visszaültünk az autónkba Ótátrafüreden, és a 20 percre fekvő Késmárkot (Thököly várát) látogattuk meg. A vár és a benne zajló élet valamint a városka különleges fagyi kínálata érdekes egyveleget nyújtott.Este 20 óra körül érkeztünk a kiindulópontba, Esztergomba. Tapasztalatokkal, átélt élményekkel gazdagodva zártuk a túránkat június 5.-én.

Téry Ödön 1917. szeptember 11-én, 62 éves korában hunyt el Budapesten. Dr. Téry Ödön orvos, a korabeli szervezett magyar turistaság egyik vezéregyénisége, elismert hegymászó, több szervezet mellett a Magyar Turista Egyesület létrehozója, a Turisták Lapja alapító szerkesztője, számos turistaalkotás elkészítője.
A Téry-menedékház a legmagasabban fekvő (2015m), egész évben nyitva tartó menedékház a Magas-Tátrában.A menedékházat 1899 augusztusában nyitották meg a nyilvánosság előtt. A tátrai turisztika neves úttörője, dr. Téry Ödön már 1889-ben azt javasolta a Magyarországi Kárpátegyesületnek (MKE), hogy építsenek egy menedékházat itt.

Egenhoffer Teréz ((1855-1945) a századforduló egyik legjelentősebb hegymászónője. 1896-1910 között túrázott, télen-nyáron. Hegymászó témájú cikkei a Turisták Lapjában (1896-1936), az MKE Évkönyvében (1905-11), a Turistaság és Alpinizmus jelentek meg. A Téry-menedékháznak öt évig volt gondnoka. 1902-1906). A Millenium évében a Gerlachfalvi-csúcs Ferenc József-csúcsra való átnevezésének kezdeményezője volt, majd saját költségén diorit emléktáblát állíttatott a Gerlachfalvi-csúcson. Neve az Egenhoffer-csúcs és Egenhoffer-rés tátrai helynevekben maradt meg.
1896-ban, a millennium évében, Egenhoffer Teréz hegymászónő kezdeményezésre egy emléktáblát helyeztek el a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcson, amely a történelmi Magyarország legmagasabb pontja volt. A 80 x 60 x 8 centiméteres, közel 150 kg súlyú, diorit emléktáblán a következő felirat volt olvasható:„A MAGYAR NEMZET / HONALAPITÁSÁNAK / EZREDIK / ÉVFORDULÓJA EMLÉKÉRE / ELSŐ FERENCZ JÓZSEF / BÖLCS URALKODÁSA 48 ÉVÉBEN / 1896 /
IME A LEGMAGASABB OLTÁR / EZREDÉVES HAZÁNKBAN / UJ EZERESZTENDŐT KÉR AZ / EGEKTÖL IMÁNK.
Állítatta: Egenhoffer Teréz budapesti tag / Magyarországi Kárpát Egyesület.”

Egenhoffer Teréz emlékezetére minden évben részt veszünk a “Teréz-Túrán”.

Készítette: Vince Gabriella

Sorry, the comment form is closed at this time.