feb 152018
 

Hagyományainkhoz híven február a ” Kul-túra ” ideje. Kapóra jött, hogy Budapesten egy helyen két kiállítást is megtekinthettünk.
Az egyik a “sokezret nyilakkal” a honfoglaló magyarok félelmetes fegyveréről szólt. A tárlókban és a falakon végigkövethettük az íj- és nyílvesszőkészítés fázisait. Részletes leírások vezettek bennünket, hogy milyen aprólékos munkával készültek, többféle anyag összedolgozásával. A nyílvesszők hegyét egyszerű kohókban olvasztott vasból, kovácsolással állították elő. A vesszők tárolására alkalmas tegez is igen sok alkatrészből állt. Közben olvashattunk a magyarok hadi sikereiről szóló idézeteket is.(Jó előtanulmány a kaposmérői kiránduláshoz.)

A második kiállítás A Pálosok Nyomában, a Balatonszemesen feltárás alatt lévő Mindszent kolostorról szólt. Még tavaly ősszel találták meg azt a pálos szerzetes fejet mintázó töredéket, mely valószínű, hogy a szentély boltozatot indító konzol köve lehetett. Az alapfalból egy feliratos kő is előkerült. Sajnos a kolostor köveit, tégláit a föld színéig elhordták, így csak a mélyben lévő részek maradtak meg. Balatonszemes önkormányzata azt tervezi, hogy a feltárt romokat látogathatóvá teszi.
Délután, kellemes napsütésben még egy kis “Tor-túrát” tartottunk a Szabadság téren lévő Mangalicafesztiválon. Volt ott minden mi szem-szájnak ingere.
Meg is örökítettem az ünnepelteket.

Sorry, the comment form is closed at this time.