ápr 222019
 

2019 április 22-én öten vállalkoztunk locsolkodás helyett a túrázásra. A Galagonyás út elején lévő kereszttől indultunk. A szokott útvonalon az Ispita hegy mögött mentünk Diósvölgy, Lajtoskert felé. Szíves vendéglátásban volt részünk a “Viszolai pincénél”. Megnéztük a példás rendben tartott birtokot is. Ezután Barátkút volt a következő állomás, ahonnan az Ugró úton a Maróti gerincre mentünk. Azt hittük erre a madár se jár, aztán találkoztunk magányos hölggyel, kisgyermekes családdal és egy nagyobb csoporttal is. Üdvözlés és pár szó beszélgetés után folytattuk utunkat. A nagy kihívás ezen az úton a gerincről levezető meredek lejtő. Végül sikeresen leereszkedtünk a Hideglelős kereszthez. Innen a kissé vad szélben gyors pillantást vetettünk az előttünk elterülő csodás tájra. A Hideglelős forrás sajnos elég elhanyagolt állapotban van. Vizét régebben levezették a Duna partjára. Vajon iható-e?
Én, mint puhány ( a lejtő igen megviselte a lábujjaimat ) Búbánatból hazabuszoztam. A többiek is lassan fogyatkoztak a hazavezető úton.Húsvéti határkerülés hagyománya

Jézus Krisztus feltámadását ünnepelve Húsvétkor a nép megkerülte a falu határát. Rögzítették a nevezetes pontokat és áldást kértek az emberekre és a termésre.
“Óvjon minket tűztől, víztől, jégesőtől, a barmokat pedig a dögvésztől.
A lakosságnak adjon erőt a mutatkozó termés betakarítására!”

Sorry, the comment form is closed at this time.