máj 242020
 

A vesztegzár feloldását követően elmentünk túrázni. Az éves túraprogramunknak megfelelően Márianosztrára látogattunk el. A túrázástól elszokott tagjainknak jól eset ez a fesztelen, könnyű túra.

Lelkes csapatunk lendületesen, élvezve a találkozás örömét haladt végig az úton. Észrevettünk minden nővényt (Mária tövis) állatot (kígyót, siklót) madarat (fecskék, sirály stb.). A viharosnak mondható szélben, de napsütéses időben jutottunk el a Pálos Rend törzshelyére.

Mint tudjuk: Nagy Lajos király (1342-1382) 1352-ben kolostort és templomot építtetett a Pálos Rend számára, amit a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltetett föl.

1786. február 7-én II. József császár – számos más szerzetesrenddel egyetemben- a Pálos Rendet is feloszlatta. Ezután évtizedekig üresen állt.

1989. augusztus 1-től A Pálos Rend visszatért Márianosztrára: és visszakapta a templomot, amit 1993-ban az esztergomi főegyházmegyétől a váci egyházmegyéhez csatoltak. Az egykori kolostorépület azonban továbbra is az állam kezében maradt és börtönként üzemel a mai napig is.

Az alábbi képekkel szeretnénk kedvet csinálni a túrázáshoz Túratársainknak.

Gyertek és élvezzük a szabad mozgás örömét a természet ölén!


Üdvözlettel: Vince Gabriella

Sorry, the comment form is closed at this time.