ápr 112013
 

Bükk időszakos karsztforrásai

1. ábra pirosló hunyor

1. ábra pirosló hunyor


2. ábra Pirosló hunyor a hóban

2. ábra Pirosló hunyor a hóban

Az idei hosszúra nyúlt, bőséges csapadékú tél után csodálatos látványt nyújtanak a Bükk időszakos karsztforrásai: a Lök-völgyben található Feketelen- és Imó-kő-források, illetve a Vörös-kő-völgyben lévő Vörös-kő-forrás. Március végi Bükk-hegységben tett kirándulásunk során sikerült is megcsodálni ezeket a forrásokat. Ezen források aktvitása a karsztvízszint emelkedésével, illetve csökkenésével áll összefüggésben. A tavaszi aktív periódus a hóolvadás következtében általában március-áprilisban kezdődik el. Csapadékos években sokszor nem állnak le a források és még nyáron is működnek.
A Bükk, mint karsztos hegység és az előterében mélybe süllyedt, többnyire vízzáró kőzetekkel fedett karbonátos kőzetek egységes karszthidrodinamikai rendszert képeznek. E karsztvízkincsnek a tápterületét a hegység felszíni karsztos kőzetei adják, itt történik a vízutánpótlás, az olvadék- és csapadékvizek elnyelése.
A Nagy-fennsík és a Délnyugati-Bükk érintkezési vonalán sorakoznak a hegység időszakos forrásai, az Imó-, Vörös-kő és a Fekete-len.

3. ábra Fekete len forrás

3. ábra Fekete len forrás


Felsőtárkánytól észak-keleti irányban, a Lök-völgyben található a sziklákkal övezett Feketelen-forrás.

Továbbhaladva a Lök-völgyben következik az apró vízeséseken lezúduló Imó-kő-forrás víztömege és az Imó-kő sziklafala. Tövében a sötét barlangnyílásból zúdul elő a mélyben összegyűlt karsztvíz.

4. ábra imó kő forrás

4. ábra imó kő forrás


A karsztvízszinttől függő, főként április táján mindig, robajjal bekövetkező vízkilökődést a 70 m hosszúságában feltárt befelé szűkülő, több ágra szakadó barlangból több napon át tartó „gugyogó” morajlás előzi meg.
A felsőtárkányi Stimecz-házhoz közeledve a Vöröskő-völgyben találjuk meg a szökőkútszerűen, 1-1,5 m magasra felszökő Vörös-kő-forrást.
5. ábra Vörös-kő forrás

5. ábra Vörös-kő forrásSzabóné Juhász Veronika

Sorry, the comment form is closed at this time.